fbpx

Blærekreft – Uvitenhet hindrer god behandling og omsorg

I går skrev jeg om at amerikanerne har innstiftet en egen dag for å sette fokus på blærekreft. I fjor ble denne dagen også markert i Storbritannia. Nedenfor har jeg oversatt en pressemelding fra Action on Bladder Cancer, en britisk interesseorganisasjon for blærekreft. Originalen kan du finne her.

Blærekreft – Uvitenhet hindrer god behandling og omsorg

LONDON 6. mai 2011/PRNewswire/ – Blærekreftdagen (Bladder Cancer Awareness Day) 2011

 – Til tross for at dette er den fjerde vanligste kreftformen hos menn og den 11. mest vanlige hos kvinner [1], har over halvparten av de forespurte over hele Storbritannia ingen anelse om hvilke risikofaktorer som finnes for å utvikle blærekreft [2]. Bare 5% tror røyking og 1% tror kjemikalier på arbeidsplassen forårsaker det, mens dette er de to viktigste risikofaktorene for blærekreft. Det vanligste symptomet på blærekreft er blod i urinen, men bare halvparten av de spurte nevnt dette [2].

I USA er den 7. mai blitt erklært Blærekreftens dag –Bladder Cancer Awareness Day. Resultatene fra undersøkelsen som Action on Bladder Cancer (ABC) gjorde, brukes denne dagen for å markere en langsiktig satsing for å øke Storbritannias forståelse av årsakene til blærekreft, slik at folk kan søke hjelp og behandling tidligere for bedre resultatene i behandlingen. Siden over 10.000 mennesker blir diagnostisert hvert år i Storbritannia, roper ABC på økt offentlig støtte til å flytte blærekreft høyere opp på folkehelse-agendaen slik at blærekreft får større oppmerksomhet ved siden av prostatakreft, brystkreft og lungekreft.

”Forekomst, utvikling og behandling av blærekreft kan bli betydelig forbedret ved å invitere publikum, helsepersonell og legemiddel-industrien til å bli med i vår dedikerte interessegruppe, ABC – vi ønsker å arbeide sammen for å gjøre en forskjell, ” kommenterte Mr Colin Bunce, leder av ABC og spesialist i urologi, Middlesex.

Folk som bor i Skottland, Yorkshire og East of England kjente oftere til symptomene på blærekreft. Folk i Yorkshire og East Midlands kjenner mest sannsynlig til noen som har, eller har hatt, blærekreft. Mennesker som bor i Wales viste en tendens til dårligere resultater med hensyn til kunnskap og forståelse av symptomer [2].

Mr Bunce fortsetter: “Vi forventer ikke at alle skal være eksperter, men en så stor mangel på forståelse kan føre til at folk blir feildiagnostisert og /eller diagnostisert på et senere stadium i sykdommen hvilket kan avgrense de beste behandlingsvalgene. De siste 15-20 årene har blærekreft vært i skyggenes dal. Det er et stort behov for større offentlig oppmerksomhet for å øke forståelsen for sykdommen slik at folk vet når og hvor de skal gå for å få hjelp. Vi trenger også å hjelpe folk til å iverksette tiltak for å redusere risikoen for å få kreft i første omgang, som for eksempel å slutte og røyke. Kort sagt, mer finansiering og støtte må prioriteres.”

Action on Bladder Cancer (ABC) er den eneste britiske organisasjonen som utelukkende fokuserer på å forbedre livene til mennesker med blærekreft. Med introduksjonen av en ny nettside (http://www.actiononbladdercancer.org) oppmuntres både frivillige og helsepersonell til å ta lokale eller regionale initiativ for å bedre forståelsen av og begynne å snakke om blærekreft.

Referanser:
1. Cancer Research UK, Cancer Stats Key Facts, Bladder Cancer http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats/types/bladder/incidence/ Cancer Research Storbritannia,  
2. GfK NOP Survey on bladder cancer for Action on Bladder Cancer, May 2010
Tekniske detaljer om spørreundersøkelsen: GfK NOP intervjuet 2055 voksne over 16 år med personlig intervju mellom 13. og 15. mai 2010. Dataene er vektet for å bringe dem i tråd med nasjonale profiler.

The ABC survey is supported by an educational grant from Kyowa Hakko Kirin UK Ltd.

The official foundation of Action on Bladder Cancer is supported by educational grants from:
Kyowa Hakko Kirin UK Ltd;
Cambridge Laboratories, A division of Alliance Pharmaceuticals Ltd; GE Healthcare.
Distribuert av PR Newswire på vegne av Action on Bladder Cancer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *