fbpx

Litt statistikk om menn og helse

Statistikk over dødelighet av kreft blant menn 2021, viser at blærekreft ligger på femteplass.

Av og til er det inntrykket vi sitter med fra tv, jobb, aviser, nett eller andre steder det som er viktigst og av størst betydning for våre valg og våre oppfatninger. Men av og til er det nyttig å ta en opptelling og se om inntrykket stemmer med virkeligheten, i den grad man får det gjennom offentlig statistikk. Akkurat denne statistikken her tror jeg er rimelig korrekt, forøvrig. 

Dette vidunderlige bildet heter “Age-standardised (world) mortality rates in Norway 2021 for selected cancers”, og forefinnes i publikasjonen Cancer in Norway 2022 som utgis av Kreftregisteret.

Så altså, visste du at lungekreft er den kreftformen som tar livet av flest menn? Trodde du kanskje det var prostatakreft? Blærekreft kommer på femteplass, forbigått av lunge og prostata selvfølgelig, sammen med tarm og bukspyttkjertel.

Samtidig er det slik at overlevelsen for blærekreft kryper oppover. Forferdelig langsomt, ja, men den går. Menn som får blærekreft overlever de første 5 årene etter diagnosen i 80,6 % av tilfellene.

Så spørs det bare hvordan det livet de lever, er. Har de seneffekter etter behandlingen? De fleste har. Tenker de på framtida? De fleste gjør det. Mange av dem som ikke har måttet fjerne hele blæra, føler at de går rundt med en udetonert bombe i magen.

Da er det underlig at det fremdeles er så lite oppmerksomhet om denne sykdommen i det offentlige rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *