fbpx

Litt statistikk om menn og helse

Av og til er det inntrykket vi sitter med fra tv, jobb, aviser, nett eller andre steder det viktigste og mest betydningsfulle for våre valg og våre oppfatninger. Men av og til er det nyttig å ta en opptelling og se om inntrykket stemmer med virkeligheten, i den grad man får det gjennom offentlig statistikk. Akkurat denne statistikken her tror jeg er rimelig korrekt, forøvrig. 

Dette vidunderlige bildet heter «Age-standardised (world) mortality rates in Norway 2009 for selected cancers», og forefinnes i publikasjonen Cancer in Norway 2009 som utgis av Kreftregisteret.

Så altså, visste du at lungekreft er den kreftformen som tar livet av flest menn? Trodde du kanskje det var prostatakreft? Blærekreft kommer på sjetteplass, forbigått av lunge og prostata selvfølgelig, sammen med tarm, bukspyttkjertel og rectum.

 Er det noen grunn til at fire av de seks hyppigste dødsårsakene for menn er sykdom i ekskresjonsorganer, hvis vi ser litt stort på det? Har det noen sammenheng med hva mannfolk snakker om? PROFO forsøker etter beste evne å holde oppmerksomheten oppe når det gjelder prostata, men for de andre krefttypene og organene er det relativt stille når det kommer til oppmerksomhet i det offentlige rom.

Og hvis vi da setter ting litt på spissen: Hvor lenge skal mannfolk fortsette å dø i stillhet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *