fbpx

Danskene får det til

I Dagens Medisin står det en artikkel om behandlingsgaranti hvor en norsk professor i urologi er intervjuet. Professoren forteller at i Danmark har de innført en såkalt “kreftpakke”. Den garanterer at fra mistanke om kreft foreligger, for eksempel at du oppdager blod i urinen, og fram til utredningen er startet og pasienten utredes, skal det gå maksimalt tre virkedager. Fastlegen kan selv starte et behandlingsforløp for visse pasienter, og kan ringe sykehuset og få det hele i gang.

Han forteller videre at de der har definerte forløp for nyre-, blære-, prostata-, penis- og testikkelkreft. Senere har grensen for utredning for blærekreft blitt utsatt til 15-21 dager, avhengig av sykehusets spesialistnivå.

Fra type behandling er bestemt, f.eks. operasjon, til behandling startes skal det ikke gå  mer enn fire dager.

På den annen side: Det er et ekstremt fokus på dette, særlig fra sykehusledelsens side (formodentlig indusert fra politisk hold), kombinert med at Sundhetstyrelsen ved innføring av pakken spurte “Her er våre krav. Hva skal til?”, hvorpå professoren kunne sette opp en smørbrødliste med utstyr og personale for 18 millioner.

Forøvrig skulle vi gjerne hatt denne professoren hjem hit igjen. På Ahus har de for eksempel ingen professor i urologi, til tross for at de er et universitetssykehus.

En annen ting som danskene har, som ikke vi har: en egen pasientorganisasjon for blærekreft. Lenke til denne ligger nederst til høyre i bloggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *