fbpx

Hvilken farge har urinen?

Er dette noe å skrive om? Ja, det er ikke bare relevant, det er faktisk viktig! Ulike farger har ulik årsak, og kan gi hint om bakenforliggende helseforhold. Feil fargebetegnelse kan gi opphav til misforståelser og feil inntrykk, og det er ingen tjent med.

Normal urin

Vi starter med det normale. Normal urin betegnes som KLAR GUL urin. Den er vannklar og gjennomsiktig som glass, uten fnokker eller annet som hindrer gjennomsiktigheten.

Dehydrering

Har du drukket for lite? Når kroppen har for lite væske holder nyrene tilbake vannet fra blodet som strømmer gjennom dem, og urinen som skilles ut får høyere konsentrasjon av avfallsstoffer. Siden det egentlig er normal urin minus vann, kalles fargeendringen for en eller annen variant av MØRK GUL.

Smedsyke

Urin kan bli lys gul. Det er vanligvis tegn på at du har i overkant god væskebalanse. Men hvis den blir enda lysere enn på bildet, nesten vannfarget, er det ikke sunt lenger. Da kan du ha drukket så mye vann og fått i deg så lite salter, at kroppens væskebalanse kommer i ulage. Dette skjer typisk hvis du er veldig varm over lengre tid og kun drikker rent vann for å slukke tørsten. Smeder gjorde noen ganger det, derav navnet. Kroppen må ha en viss mengde salter oppløst i vannet i kroppen for at de osmotiske kreftene som virker over cellemembranene, skal fungere på riktig måte og ikke “overfylle” cellene slik at de sprenges. Den lyse fargen kommer av at nyrene jobber og jobber for å få skilt ut vannoverskuddet, men også for en flink og pliktoppfyllende nyre kan det bli i meste laget. Smedsyke kan være dødelig.

I høyonna på garder før i tida sto det ofte ei bøtte med grovt salt i nærheten av de som jobbet i solsteiken, og når det var en “5-minutt” et par ganger i økta var det å stikke bortom bøtta og ta en saltkrystall eller to, i tillegg til at man drakk en god porsjon med vann.

Blakket urin

Urin som er gul men ugjennomsiktig, kalles blakket urin. Da er det som oftest stor oppblomstring av bakterier i urinen. Hvis den i tillegg lukter vondt, kan det være en urinveisinfeksjon på gang. Hvis urinen har hvite fnokker kan det skyldes slim.

Rødfarget urin

Det finnes ulike rødfarger. Rødbeter kan farge urinen rød på en måte; blåbær, rød rabarbra og bjørnebær gir urinen en annen rødfarge. Den viktigste rødfargen i “vår” verden er den rødfargen som kommer fra blod. Urin med blod i kan være klar eller uklar. Hvis den er klar, betyr det at de røde blodlegemene har “hemolysert”, dvs. de har sprukket opp og sluppet rødfargen sin ut i urinen. Urin som er ugjennomsiktig rød har intakte røde blodlegemer. Blodig urin kan være alt fra blodfarget til svakt rødlig. I toalettskåla kan vi se blodet legge seg mot porselenet som røde drag. I et prøveglass som har vært i bevegelse vil ikke en liten porsjon blod gi noen fargeendring. Lar vi den stå, kan blodet samle seg på bunnen av glasset etter hvert. På et laboratorium kan man ta en porsjon blodtilblandet urin i et reagensglass og sentrifugere det, da vil man få en rødfarget “knapp” i bunnen av glasset og gul urin over.

Ikke oransje

Det er en grunn til at konsentrert urin kalles mørk gul, og at litt blodtilblandet urin kalles rødlig urin. Det er fordi vi i noen tilfeller, for begge tilstander, nærmer oss en slags oransjeaktig farge. Men som regel kan man kan skille dem ved at den ene er mer gulaktig, den andre mer rødaktig. Da kan man også angi årsaken med rimelig sikkerhet. Det er forskjell på å ha drukket litt lite og det å ha synlig blod i urinen.

Rent oransje urin kan derimot forekomme ved enkelte spesielle tilstander, inkludert lever- eller gallesykdom og noen medikamenter.

Blod + urin blir ikke oransje, fordi blodet synker til bunnen av glasset hvis det er lite av det, og er det mer blir urinen rød. Blodrød. Og hvis du går til legen og sier at du har oransje urin hvor han tenker “dehydrering” mens du faktisk har blod i urinen, kan det få alvorlige følger. Blodtilblandet urin er forskjellig fra konsentert urin.

Mørk urin

Hvis blod blir stående lenge i urinveien, blir det etter hvert mørkt. Noen har beskrevet fargen på sterkt blodtilblandet urin som kakaofarget eller kaffefarget, men vanligvis har den et rødbrunt skjær. Ordentlig mørk urin kan ellers skyldes problemer med lever, galle eller nedbryting av betydelige mengder blod i kroppen som ved traumer og rabdomyolyse – når vanlig skjelettmuskulatur blir skadet av meget hard muskelbruk og lang tid.

Resten av regnbuen

Medikamenter, vitamintilskudd i solide mengder, matsminke og enkelte andre tilstander kan gi “interessante” urinfarger som blå, grønn, knallgul og til og med lilla. Den siste skyldes visse typer bakterier som produserer lilla farge.

Hvis du etter denne gjennomgangen ønsker å lære mer og søker på nettet etter bilder og artikler om farge på urinen, så vær litt obs på fargekart som er rene fargekart og illustrasjoner, og foto av faktiske urinprøver. Fargekartene gjengis ikke alltid korrekt, bildene gir som oftest et mer korrekt inntrykk. Og husk: Ser du synlig blod i urinen så kom deg til urolog.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *