fbpx

Kreftceller har en heiagjeng av normale celler rundt seg

Forskere i Toronto, Canada, oppdaget en ny tilnærming til kreftbehandling. Den retter seg mot de normale cellene som ligger rundt svulstene.

De viste at det er de «ikke-maligne» (altså normale) cellene som vokser i og rundt en svulst, som faktisk overtaler den til å spre seg til andre deler av kroppen.

“I utgangspunktet er normale celler og kreftceller engasjert i en dialog som kontrollerer spredning.”  Dr. Jeff Wrana, studiens ankermann, forklarte mekanismen i et medieoppslag som nå er tatt av nettet.

“Kreftcellene påvirker de normale cellene. De får normalcellene til å produsere kjemiske signaler som flyter tilbake til kreftcellene og fremmer svulstens cellevekst.” Wranas studie, publisert i the Cell, avslørte at signalene som ble levert av normale celler “fortalte” kreftcellene at de skulle spre seg.

Ved hjelp av en markør som kalles CD81 identifiserte forskerteamet et proteinsignal – et såkalt exosom – som nøkkelen til å indusere svulstspredning.

Bildet viser hvordan exosomet sendes fra den normale cellen, en fibroblast, til kreftcellen og aktiverer denne.

Hvordan overføres signalet?

Litt enkelt forklart: Exosomer er små sekker eller bobler med proteiner (og litt annet stæsj) både inni seg og på overflaten, som utskilles fra en celle. Ett av disse overflateproteinene kan være CD81. CD81 fungerer dermed som en markør for visse typer exosomer. Dersom CD81-proteinet har en reseptor som det kan binde seg til på en annen celle, vil CD81-exosomet kunne overføre sitt innhold til denne cellen.

Klassisk kreftforskning har nesten alltid søkt etter måter å drepe eller stanse de muterte kreftcellene direkte. Men Wranas team antydet at å stoppe en vellykket overføring av CD81-holdige exosomer til kreftcellene kunne hindre metastaser og svulstspredning. Spredning er det som forårsaker flest dødsfall av kreft.

“Exosomet overfører en masse informasjon, ikke bare et ord eller to men en hel samling av informasjon (proteiner),” fortalte Wrana. “Disse signalene fortalte ikke bare kreftcellene AT de skulle metastasere. De nærmest underviste kreftcellene i hvordan de skal bruke sitt eget maskineri for å spre seg.” Wrana mente forskerne nå kan søke etter medisiner som vil hindre normale celler i å sende ut sine signaler, eller som ville blokkere exosomene fra å feste seg til kreftcellene.

Også andre studier viser kommunikasjon og samhandling mellom normale celler og kreftceller

Også andre kanadiske studier har rapportert om interaksjoner mellom friskt vev og svulster. I en studie publisert i Science fant forskere at noen kreftceller unngikk cellegiftbehandling ved å gå i dvale. Denne dvalen, som skjuler cellene fra kreftmedisiner, kan godt ha vært forårsaket av instruksjoner fra friskt vev i nærheten, mente forskerne.

Wrana sa man hittil har betraktet svulster som separate enheter atskilt fra normalt vev:

“Folk tenker på kreft som et slags uavhengig vev som vokser inni dem, på samme måte som de kan tenke på en bakteriell infeksjon, ” fortalte Wrana. “Men i virkeligheten vokser kreftsvulsten innenfor og i sammenheng med det normale vevet som omgir den. Så kreft er virkelig en del av oss som er transformert og endret.”

Spredningssignaler fra normale celler kan nå fram til organer hvor en svulst vokser eller blodårer og immunsystemceller som er innleiret i organet eller svulsten.

Selv om studien til Wrana er gjort på brystkreftcellelinjer, vet vi at exosomer også er påvist i urin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *