fbpx

Kan nanopartikler fra sopp behandle kreft?

Naturlig forekommende nanopartikler fra sopp har potensiale for kreftbehandling, viser en studie.

Visste du at nanopartikler ikke bare produseres i avanserte fabrikker og laboratorier, men forekommer både hist og her i naturen? Et lite klipp fra Bioforsk: Naturlige nanopartikler kan være ørsmå krystaller av salt som dannes av sjøsprøyt, det kan være røyk fra skogbranner og vulkaner, eller leirpartikler og kolloider i jord og vann, men det kan også være f.eks. proteinmolekyler i melk.

Naturlig forekommende nanopartikler har trukket til seg betydelige interesse fra vitenskapelige miljøer, på grunn av sine unike egenskaper og lovende biokompatibilitet. Gitt jordens rike biologiske mangfold, er det rimelig å tro at disse nanopartiklene, med ulike former og funksjoner, kan produseres fra en rekke organismer, fra mikrober til dyr.

Dr. Yongzhong Wang og medarbeidere i Dr. Mingjun Zhangs gruppe ved The University of Tennessee, Knoxville, USA, har jobbet med naturlig forekommende nanopartikler ved hjelp av ulike mikrobielle kulturer, og oppdaget en ny kreftmedisin fra en overraskende kilde: den kjøttetende soppen Arthrobotrys oligospora.

Smart sopp jakter nematoder

Sopptråder viklet rundt nematoder (rundormer) holder dem fast så soppen kan fordøye dem. Nanopartikler fra soppen kan testes for bruk mot kreft.
Scanning electron microscopy (Magnification=560x) of nematode-trapping loops of fungi imperfecti (Arthrobotrys oligospora), nematophagous fungi. Close-up of hyphae with adhesive matrix. Credit: BIOPHOTO ASSOCIATES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Denne spesialiserte soppen danner klisterfeller for å fange og fordøye nematoder som er så uheldige å krysse dens vei. Mens han studerte denne fangstmekanismen skapte Dr. Zhang gruppe et «sittende dråpe-system» for å kunne dyrke A. oligospora, og la merke til at nanokompositter ble utskilt fra soppens hyfer og feller. Ved nærmere undersøkelse ved hjelp av avanserte mikroskopiske teknikker, oppdaget de at disse nanokomposittene inneholdt svært ensartede nanopartikler. Vel vitende om betydningen av nanopartikler i kreftbehandling, undersøkte forskerne den potensielle evnen disse sopp-nanopartiklene hadde som immunstimulerende og antitumor-middel. Overraskende nok var sopp-nanopartikler i stand til å stimulere TNF-α-sekresjon fra makrofager, og drepe kreftceller in vitro.

Denne studien har antydet en ny metode for produksjon av nye organiske nanopartikler fra mikroorganismer under kontrollerbare forhold. Det kan åpne opp en ny vei for å kontrollere syntesen av organiske nanopartikler ved hjelp av syntetisk biologi. Denne spennende oppdagelsen er første skritt fremover i utviklingen av naturlige nanopartikkel-baserte former for kreftbehandling, og demonstrerer viktigheten av å se til naturen for innovasjon i sykdomsbehandling.

Jubel og glede? Jada. Men effekten ble i fagartikkelen beskrevet som «slightly cytotoxic», så vi har nok en jobb å gjøre med å få den til noe mer enn så vidt å drepe noen få kreftceller i et dyrkingskammer. Dersom nanopartiklene ble påsatt (konjugert med) doxorubicin, en cellegift, ble effekten større for kombinasjonspreparatet enn for hvert av dem alene. Så det er håp!

Visste du forresten av kreftceller har en heiagjeng av normale celler rundt seg? Les mer her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *