fbpx

”Reactive, rather than proactive”

var beskrivelsen Høyesterett i Wales satte på ledelsen i Phurnasite, en av fabrikkene til British Coal, da de ble dømt til å betale yrkesskadeerstatning til arbeidere som har utviklet kreft.

Fabrikken ble nedlagt i 1991. Den hadde produsert ”røykfritt brensel”, kullbriketter, i stort omfang. Hvis bildet i artikkelen viser de faktiske forhold, var iallfall ikke produksjonen røykfri.

Arbeiderne søkte om yrkesskadeerstatning for lungekreft, KOLS, hudkreft og blærekreft. Retten fant bare tilstrekkelig bevis for lungekreft og KOLS. Det betyr ikke at ikke de andre kreftformene kan være forårsaket av arbeidsmiljøet på fabrikken. Men som en av advokatene sa: “Cancer cases are always emotive but, sadly, difficult to prove to the standard required by law. This is largely due to cancer being a disease of the general population, and proving that it has been caused by specific circumstances, such as working conditions, is extremely difficult.” – Å bevise at kreft er forårsaket av bestemte forhold, slik som arbeidsmiljøet, er ekstremt vanskelig.

Og fabrikken ble altså dømt fordi de kunne ha gjort mer. De løp etter, istedenfor foran. Reactive, rather than proactive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *