fbpx

Bare 55% av pasientene gikk tidlig til lege

Bare 55% av pasientene hadde oppsøkt fastlegen innen en måned etter at de oppdaget symptomer som i ettertid viste seg å skyldes blærekreft, viste vår spørreundersøkelse. Nesten halvparten av pasientene hadde altså ventet lenger enn det.

Kan det skyldes at de ikke var bevisst på at symptomene kunne skyldes kreft i blæra? Vi har tidligere rapportert at så mye som 3 av 4 pasienter ikke ante at diagnosen fantes da de fikk den selv. Noen fortalte at de hadde hatt en enkelt episode av blod i urinen, men da det ikke kom noe mer, trodde de at alt var bra. To av disse ble diagnostisert om lag to år etter den første episoden med blod i urinen.

Det kan være mange årsaker til at folk ikke kommer seg til lege når noe oppstår som ikke er direkte smertefullt eller funksjonshindrende. Ventetid hos legen er også en ting man må ta med i betraktningen. Likevel er vi bekymret for at det er mangel på oppmerksomhet og kunnskap som er den viktigste årsaken her.

En ting som er verdt å tenke over, er at de pasientene som besvarte undersøkelsen, var (selvfølgelig nok) de som hadde overlevd sykdommen så langt. Vi vet ikke hvor mange av de som hvert år dør av blærekreft, som gikk tidlig til lege mot de som ventet en stund. Slike ting har vi ingen offentlig statistikk for, kun spørreundersøkelser som denne.

Det vi vet, er at det dør en person hver dag av blærekreft, bare her i landet.

Symptomer på blærekreft er først og fremst blod i urinen. 8 av 10 pasienter har hatt synlig blod i urinen, og ytterligere noen har hatt ikke-synlig blod i urinen. Smerter i blæreområdet, hurtig innsettende tissetrang, tømningsproblemer og andre endringer i vannlatingen er andre ting man skal være obs. på.

En enkel måte å redde liv på, er å hjelpe oss med å spre følgende budskap:

Ser du synlig blod i urinen, skal du gå til lege og få henvisning til blærekreftforløpet.

Hvis du vil lese hva resten av undersøkelsen viste, kan du lese her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *