fbpx

Kan en gul sydvest redde liv?

Blærekreft er en miljøindusert sykdom. Det er en vanskelig måte å fortelle at personer som har jobbet med visse stoffer, vokst opp i et område hvor det var mye forurensning av skadelige stoffer eller på annen måte har utsatt seg for disse stoffene, har økt sannsynlighet for å utvikle blærekreft.

Det gir oss to gode muligheter:

For det første: Når vi først vet om dette, kan vi være ekstra oppmerksomme på symptomer som oppstår, og sjekke ut om de skyldes blærekreft. Pasienter som kommer til lege og forklarer at de har fått endringer i vannlatingen og samtidig forteller at de har røkt eller jobbet i enkelte typer yrker eller virksomheter, vil bli undersøkt grundigere eller oftere henvist videre, sammenlignet med de som ikke melder fra om risikofaktorer.

For det andre: Når vi vet dette, kan vi bedre beskytte oss mot disse skadelige stoffene.

Hvilke stoffer dette er, kan du lese mer om her.

Ta på en gul sydvest og gå ut når det regner

Når det gjelder akkurat sydvesten gir jo den fort assosiasjoner til gamle sjøulker som står ved båtripa og drar i et fiskeredskap. Og fiskere er ei yrkesgruppe som har vist en liten tendens til å være rammet av blærekreft oftere enn andre. Det skyldes ikke fiskinga i seg selv, men at de er utsatt for damp eller søl fra drivstoffet på båten: petroleumsprodukter og særlig forbrenningsprodukter og avgasser fra disse, er skadelige og kan føre til at noen utvikler blærekreft.

Hvis man i tillegg røyker eller har røykt, er det en uheldig kombinasjon.

Om ikke du har en liggende i skapet, er uansett en gul sydvest en god investering. Det er en herlig gladfarge på en grå regnværsdag, den gjør at du ikke sperrer for utsikten til de bak deg med paraplyen hvis du sitter i en forsamling og ser på noe, og den som står ved siden av deg i køen slipper dryppet fra paraplyen din i hodet. Dessuten har du begge hender fri til å bære, holde, hilse, leie, spise og klappe.

Hvis du vil vurdere å skaffe deg akkurat denne sydvesten, kan du gå hit. Bildet er velvilligst utlånt av Sparkjøp.

Vil du lese mer om hvor få som vet at blærekreft finnes, kan du gå hit.

Vil du lese om hvordan noen bruker kroppen sin til å skape oppmerksomhet om blærekreft kan du lese her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *