fbpx

Like bittert som sitron

Det å få beskjed om at du har kreft i blæra di er en bitter melding å få. Vi tenker at sitroner på sitt vis kan illustrere denne bitterheten, samtidig som den har dette flotte, friske, gule skallet som lyser opp i frukthyllene eller på kjøkkenbenken. Hvis vi skal bruke sitroner til mat kombinerer vi sitronsmaken med noe søtlig eller tynner den ut med andre ingredienser.

På samme måte kan bitterheten med å få en blærekreftdiagnose mildnes ved å få snakket med noen som forstår. Virkelig forstår.

De fleste har opplevd det selv: verdien av å møte andre som er eller har vært i samme situasjon, og snakke med dem. Den gjenkjennelsen som oppstår, kontakten, den utvidede forståelsen som kjennes ut som om den kommer innenfra og ikke fra lest skrift eller hørt tale. Den fellesskapsfølelsen som oppstår ved slike møter, synes å være enda viktigere for folk som får en livstruende sykdom (eller situasjon forøvrig), enn for de fleste andre.

I pasientorganiasjonene er dette satt i system, slik at organisasjonen utdanner, ivaretar og godkjenner sitt eget likemannsapparat. Dette er vanlige folk som stiller seg til disposisjon vederlagsfritt. Det eneste de har som krav er at de skal være ålreite å snakke med for andre med den aktuelle sykdommen, og at de holder tett om det de får høre. De får ingen godtgjørelse for innsatsen annet enn et kurs eller samling i ny og ne.

Vi har et likemannsapparat bestående av 9 dyktige og hyggelige personer. Du kan lese mer om vårt likemannsapparat her.

Hvis du vil lage den innbydende matretten på bildet, er det honningbakte rotgronnsaker med sitron og mynte. Vi har jaktet på noe litt uvanlig, noe som ikke var helt dagligdags, men hvor sitron var en viktig ingrediens. Sitronen er ment å sanseliggjøre det bitre i det å få en slik alvorlig sykdom, mens i denne retten balanseres den bitterheten med honningen og mildnes av rotgrønnsakene, på samme måte som en god prat gjør. Bildet er brukt med velvillig tillatelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ønsker du litt generell informasjon om blærekreft kan du gå hit.

Ønsker du å lese om en annen matingrediens som kan være bra mot kreft, kan du gå hit.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *