Årlig gir Kreftregisteret ut statistikk for kreftområdet. Den viser at rundt 38 000 nordmenn blir diagnostisert med kreft hvert år, og at 320 000 av oss en eller annen gang i livet har fått en kreftdiagnose.
Ikke alle disse er i en aktiv diagnostikk- eller behandlingsfase, men likevel: Det gjør at sjansen for å møte på en venn eller bekjent med kreft, er ganske stor. Da dukker gjerne tankene opp: Hva sier man?
Dette var det noen som for noen år siden tok tak i, og skrev en bok. Den heter: “Så godt å se deg!” Og det er kanskje en helt grei start på en samtale som kan utvikle seg i alle retninger, fra kun prat om været til dypeste fortvilelse til en lengre utredning om tekniske finurligheter til …… whatever. Som venn eller nabo eller bekjent eller kollega eller slektning er rådet å la pasienten styre samtalen, men ikke vike unna for å møte pasienten. Ta en titt på boka og få flere gode tips og råd der.
Den nydiagnostiserte pasienten er som oftest i en dyp fortvilelse og katatrofetankene er nærliggende. Når den verste stormen har lagt seg kan det kanskje passe å feire livet mens både de med kreft og de uten, er i live? Ingen er garantert evig liv, snarere tvert om. Ingen har full kontroll på framtida.
Denne retten er omtrent som å hente ned en nyttårsrakett og legge den på tallerkenen. Fargene spraker og smeller, og smakene virvler rundt. Oppskriften finner du hos Aperitif, trykk her. God appetitt!
Hvis du legger ut et bilde av middagen på sosiale medier får du også sjansen til å fortelle hvorfor dagens middag ble så gul. Hele 3 av 4 nordmenn aner ikke at det finnes noe som heter blærekreft. Da vet de heller ikke hva de skal se etter, og hva de skal gjøre DERSOM symptomene dukker opp.